Hovedpine: Typer af hovedpine og gode råd til lindring og forebyggelse

Rigtig mange oplever, at hovedet indimellem gør ondt – og det skyldes ikke, at de har drukket for meget dagen forinden. Faktisk døjer omkring hver tiende dansker med hovedpine minimum én gang i ugen. I mange tilfælde skyldes hovedpinen, at man har for mange spændinger, hvilket giver spændingshovedpine.

Hovedpine kan dog være noget så ubehagelig, uanset om det er spændinger eller andre årsager, der ligger bag. Derfor er det for mange også vigtigt at slippe af med den så hurtigt som muligt. Her er smertestillende tabletter som Panodil for mange det oplagte valg, fordi det virker hurtigt og effektivt. Der findes dog også andre lindringsmetoder, som kan hjælpe dig med at blive fri for din dundrende hovedpine.

Herunder giver vi dig et overblik over de forskellige typer af hovedpine samt gode råd til, hvordan du forebygger og afhjælper hovedpine, hvis du ofte døjer med ondt i hovedet.

Forskellige typer af hovedpine

Årsagerne til hovedpine kan være mange. Mange oplever at få ondt i hovedet, når de er syge med en forkølelse eller influenza, mens det heller ikke er unormalt at få hovedpine, hvis man har væskemangel, problemer med tænderne eller dårligt syn.

Der findes dog overordnet set tre typer af hovedpine. Den mest almindelige type hovedpine, som de fleste formentlig har oplevet at få fra tid til anden er som nævnt spændingshovedpine. De andre to er: Klyngehovedpine og migræne.

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine skyldes muskelspændinger i nakken og hovedbunden, som er kommet af smerter eller stivhed i nakken og skuldrene på grund af stress, eller fordi man har en dårlig arbejdsstilling. Ved spændingshovedpine vil du ofte opleve en let eller moderat smerte på begge sider af hovedet. Denne type hovedpine er generende, men ikke så ubehagelig, at den forhindrer dig i at gøre dit arbejde.

Klyngehovedpine

I modsætning til spændingshovedpine er klyngehovedpine den mest sjældne form for hovedpine. Klyngehovedpine er meget intens, og giver mange tilbagevendende hovedpineanfald i den ene side af hovedet bag øjet i løbet af dagen. Disse kan stå på i uge- eller månedsvis. Klyngehovedpine giver en ulidelig smerte, som tager til i styrke, og som også kan give hævet øje, rødme, stoppet næse eller løbende næse i den ene side. Man ved ikke, hvad klyngehovedpine skyldes, men det kan i nogle tilfælde blive udløst af rygning eller alkohol og rammer oftest mænd.

mand-med-hovedpine

Migræne

Migræne skyldes forskellige faktorer, som varierer fra person til person. I modsætning til spændingshovedpine, giver migræne en moderat eller svær smerte i den ene side af hovedet. Smerten er ofte tilbagevendende og kommer i anfald. Personer med migræne oplever ofte også at få kvalme og kaste op eller blive lys- og lydfølsomme. I modsætning til klyngehovedpine er der flere kvinder, der døjer med migræne end mænd.

Sådan lindrer og forebygger du hovedpine

Som nævnt kan Panodil og andre typer smertestillende være en rigtig god hjælp, når man døjer med hovedpine, fordi det effektivt og hurtigt kan lindre smerterne i hovedet. Ønsker du ikke at bruge smertestillende kan du også lindre hovedpinen ved at sørge for at drikke rigeligt vand i løbet af dagen, spise regelmæssigt, få nok søvn og dyrke regelmæssig motion, da alt dette er vigtigt for at kroppen kan fungere optimalt.

Hvis du særligt døjer med spændingshovedpine, kan det desuden også være en god idé at forebygge hovedpinen ved at lave strækøvelser i nakken og skuldrende og afspænde musklerne. Derudover bør du holde lidt øje med, hvad årsagen til din hovedpine ellers kan være og derefter forsøge at ændre på de faktorer, der kan være med til at give dig hovedpine.

Hold for eksempel øje med om du er stresset på arbejdet eller i det private, om dit arbejdsmiljø er optimalt, eller om du har nogle dårlige vaner, der kan være med til at give dig hovedpine. Hvis du er stresset eller presset på arbejdet, kan det måske være en god idé at skrue lidt ned få blusset og sørge for at give dig selv tid til at trække vejret.

Er der meget støj, dårligt lys eller indelukket på din arbejdsplads, kan det også være medvirkende til hovedpine. Sørg desuden for at være opmærksom på, om du sidder optimalt når du arbejder, eller om du eventuelt skal ændre din arbejdsstilling. Endelig bør du holde øje med din kropsholdning og andre dårlige vaner, og lægge mærke til, om din hovedpine kan skyldes nogle af de ting.

Når du ved, hvad årsagen til din hovedpine er, er det nemmere at forebygge og behandle den, så du slipper for at gå rundt med ondt i hovedet på daglig eller ugentlig basis.