Glemt recepten? Intet problem – apoteket må udlevere receptmedicin

Fra den 2. juli er det muligt for apoteket at udlevere bestemte typer medicin, selvom man har glemt at forny sin recept. En ændring i lovgivningen har gjort det muligt for apotekspersonale, som har fået en ekstra efteruddannelse, at udlevere receptpligtig medicin én gang, selvom recepten er udløbet. Det skriver blandt andre Viborg Folkeblad.

Lovændringen blev vedtaget i november 2018, men loven blev altså gældende fra 1. juli – dog er det reelt først fra 2. juli, apotekerne kan praktisere den såkaldte genordinering. Man skal leve op til bestemte krav, blandt andet at man har været i behandlingen i minimum 6 måneder, og det er kun medicin mod bestemte lidelser, der kan blive ordineret på apoteket.

 

Listen af lidelser er:

  • Mavesyre
  • Tarmbetændelse
  • Sukkersyge
  • Forhøjet blodtryk
  • Forhøjet kolesterol
  • Eksem og psoriasis
  • Knogleskørhed
  • Allergi og høfeber
  • Astma/KOL
  • Derudover kan man også få genordineret p-piller

Kun 1 gang

Fornyelse af recept på apoteket

Selvom man kan få hjælp på både det fysiske og det online apotek, hvis man har glemt at få fornyet sin recept, kan man ikke gøre det for evigt. Faktisk kan man kun en enkelt gang gøre brug af muligheden for, at apoteket udleverer receptpligtig medicin, selvom man har glemt at få fornyet sin recept.

Når apoteket har udleveret medicinen på trods af en udløbet recept, skal apoteket med det samme notere på patientens elektroniske journal, at medicinen er udleveret ud over recepten. På den måde kan man ikke tage rundt til flere forskellige apoteker og få medicin udleveret ud over sin recept flere gange.

Den elektroniske journal er også noget af det, der gør det muligt at handle på denne måde gnidningsløs med et online apotek, fordi al relevant information kan hentes på en server.

I øvrigt koster det 20 kroner i gebyr at få udleveret medicin som genordination, og man kan ikke få udleveret medicin på denne måde, hvis man er gravid eller ammende, eller hvis det drejer sig om børn under 15 år.

Folk glemmer tit at forny

Fornyelse af recept

Man skulle måske tro, at det ikke er det store problem, at folk skal huske at forny deres recepter, når de er ved at udløbe – det er trods alt deres medicin og helbred, der er tale om – men det er faktisk mange, som glemmer at få det gjort.

Apoteker Rami Zeidan, som Viborg Folkeblad har snakket med om den nye mulighed, fortæller avisen, at det sker mindst 10 gange om dagen på hans apoteker i Viborg og omegn. Derfor kan det altså potentielt gøre livet noget lettere for mange mennesker, at denne mulighed byder sig rundt om på landets apoteker både online og offline.

Husk at det altid er en god idé at spørge personalet på ens foretrukne apotek, hvis man er i tvivl, eksempelvis om ens medicin er dækket af den nye mulighed for genordinering. Så er du sikker på, hvad du har af muligheder for at få din medicin, når du har brug for den, også selvom du har glemt at forny din recept. Alternativt kan apoteket rådgive dig om, hvem du ellers skal snakke med for at få det, du har brug for.