Forkølelse, Corona eller influenza? Sådan undgår du efterårets sygdomme

Efteråret og vinteren er den tid på året, hvor mange af os bliver syge. Kulden giver os løbende næser, men den får os også til at søge indenfor, hvor bakterier og virus bedre trives og nemmere kan smitte fra person til person.

Vil du gerne undgå et efterår med forkølelse, influenza eller andre af efterårets sygdomme? Herunder giver vi dig gode råd til, hvordan du forebygger og afhjælper virus og bakterier. Her kan du også læse mere om symptomerne på de tre vigtigste sygdomme i dette efterår, der kan gøre det nemmere for dig at finde ud af, hvad du fejler.

Influenza, forkølelse eller Coronavirus?

Særligt i år er der rigtig mange, der er i tvivl om, hvorvidt det blot er en begyndende forkølelse, influenza eller måske Coronavirus, som de er blevet ramt af. Det skyldes, at mange med Coronavirus oplever symptomer, som er lig en forkølelse eller influenza.

Hvis det er en forkølelse, du er blevet ramt af, vil du typisk opleve symptomer som løbende næse, tilstoppet næse, hoste, ondt i halsen og nysen. Det er typisk halsen og næsen, der er udfordret, og man har oftest ikke feber. Det kan derfor også være en god idé at måle sin temperatur for at finde ud af, om man har feber. Her kan du for eksempel benytte et digitalt termometer til øret fra Omron. Viser termometeret at du har feber, er det sandsynligt, at du enten har influenza eller Coronavirus.

Ved influenza oplever du typisk symptomer som feber, ondt i halsen, hoste, muskelsmerter og hovedpine. Dette er lidt de samme symptomer som ved Covid-19, hvor man kan opleve symptomer som feber, tør hoste, træthed og muskelsmerter. Ved Coronavirus vil man samtidig opleve åndenød eller vejrtrækningsproblemer, hvilket netop adskiller Corona fra influenza. Ved Coronavirus kan der i svære tilfælde desuden opstå en forværring af symptomerne.

Hvis du føler dig syg, skal du ifølge myndighedernes anbefalinger blive derhjemme og undgå kontakt med andre. Det gælder uanset, hvilken af disse sygdomme, du er ramt af. Det kan nemlig være svært at afgøre præcist, hvilken af disse sygdomme der er tale om udelukkende på baggrund af symptomerne. Har du vejrtrækningsproblemer og mistanke om Corona, bør du dog kontakte din læge.

kvinde-med-forkoelelse

Sådan afhjælper og forebygger du forkølelse og influenza

For at forebygge forkølelse og influenza og forhindre, at sygdommen bliver værre, er det vigtigt at have et godt og stærkt immunforsvar. Herunder giver vi dig tips til, hvordan du kan få et stærkere immunforsvar, som kan tage kampen op mod sygdom og bakterier.

Få masser af søvn

Uanset om du allerede er blevet ramt af influenza, eller du måske bare har en begyndende forkølelse, er det vigtigt af få masser af søvn. Søvn hjælper kroppen med at komme sig hurtigere over sygdommen, så du hurtigere kan komme på benene igen.

Generelt er det dog vigtigt, at man får tilstrækkeligt med søvn, da søvn spiller en vigtig rolle i forhold til vores immunforsvar. Personer som får mindre end 7-8 timers søvn vil have lettere ved at blive ramt af virus og bakterier. Sørg derfor for at få nok søvn.

Bevæg kroppen og dyrk motion

Motion og bevægelse er vigtige i forhold til at opbygge et stærkt immunforsvar. Når du bevæger kroppen, får du et bedre blodomløb, hvilket gør, at de hvide blodceller, som er dem der bekæmper sygdom og infektion, lettere kan komme gennem blodbanen. Det er derfor vigtigt at bevæge kroppen regelmæssigt, hvis man vil styrke sit immunforsvar og forebygge en irriterende forkølelse.

Er du allerede blevet syg med forkølelse eller influenza, skal du dog undgå at dyrke motion, da det kan have en negativ virkning på dit immunforsvar. Hvis du er syg, skal du i stedet slappe af i kroppen.

Få de nødvendige vitaminer

Når kroppen ikke får tilstrækkeligt med vitaminer gennem kosten, kan det have en negativ virkning på immunforsvaret. Det er derfor vigtigt at sørge for, at man får dækket sit vitaminbehov. Mange danskere har blandt andet mangel på D-vitamin i vinterhalvåret, fordi solen ikke er så meget fremme som i sommerhalvåret. Det kan derfor være en god idé at tage multivitaminer eller kosttilskud for at opretholde et stærkt immunforsvar, hvis ikke du får dækket dit vitaminbehov gennem kosten.

Vask og sprit hænder

Generelt, men særligt i disse tider, hvor Danmark er påvirket af anden Coronabølge, er det vigtigt at sørge for at vaske og spritte hænder jævnligt. Bakterier og virus smitter ofte gennem hænder, fordi man har rørt ved kontaktflader, hvor der har været bakterier og virus. Derfor er det vigtigt at vaske hænder ofte. Sørg desuden altid for at have en håndsprit på dig, så du kan spritte dine hænder i de situationer, hvor du ikke har adgang til vand og sæbe.