Dit kæledyr har også brug for pleje – sådan gør du

Vi elsker vores kæledyr og vil det bedste for dem. Det indebærer at sørge for, at de får god mad, har mulighed for bevægelse og leg, og at deres velbefindende er godt. Men hvis du gerne vil sikre dig, at dit kæledyr har det så godt som muligt, bør du også tage dig tid til at pleje det.

Pleje af dit kæledyr er ikke kun godt for udseendet. En god og grundig pleje kan nemlig være rigtig godt for dit kæledyrs helbred, fordi du igennem plejen har mulighed for at tjekke dit kæledyr efter for lopper og flåter og andre helbredsmæssige problemer, som dit kæledyr kan have opsnappet. Vil du vide mere om, hvordan du plejer dit elskede kæledyr og familiemedlem, så læs med herunder.

Tips til pleje af dit kæledyr

Det kan nogle gange være noget af en udfordring at skulle pleje sit kæledyr. Uanset om du er ejer af en hund eller kat, er det ikke altid, at hunden eller katten vil finde sig i at blive børstet eller vasket. Det kan derfor være en god idé at starte ud med plejerutinen så tidligt som muligt. På den måde kan du træne dit kæledyr til at vænne sig til at blive plejet og dermed gøre din bedste ven mere samarbejdsvillig, når hanen bliver tændt, eller børsten fundet frem. Under alle omstændigheder er det en god idé først at gå i gang med plejen, til dit kæledyr er afslappet og rolig.

Det obligatoriske bad

Både hunde og katte producerer naturlige olier i pelsen. Det er derfor ikke en god idé at bade dit kæledyr for ofte, da det kan være med til at fjerne de naturlige olier, som dit kæledyr bruger til at beskytte sig selv. Det kan dog være gavnligt både for din hund og din kat at få et bad indimellem for at vaske snavs og skidt væk fra pelsen. En hund bør få et bad en gang om måneden, mens en kat kan klare sig lidt længere uden et bad og bør derfor kun få et bad en til to gange om året.

Hvad end du skal give din kat eller hund et bad, er det vigtigt, at du bruger en særlig shampoo, der er specielt designet til katte eller hunde. Frontline har lavet en række produkter til hunde og katte, herunder blandt andet en mild shampoo til begge typer kæledyr, der lindrer og giver fugt til hud og pels, så dit kæledyr får en flottere og sundere pels.

pleje-af-kaeledyr

Plej pelsen

Det kan være nødvendigt at børste din hund eller kat indimellem for at reducere hårboller, løse hår og mudder. Både hunde og katte har gavn af at blive børstet regelmæssigt – ca. én til to gange om ugen. Sørg for at være forsigtig, når du børster dit kæledyr – specielt, hvis dit kæledyr ikke er vant til at blive børstet – og brug en børste designet til katte eller til din specifikke hunds race.

Når du børster din hund eller kat et par gange om ugen, fjerner du skidt og snavs, og hjælper dit kæledyr med at holde sig renere og sundere. Samtidig har du mulighed for at tjekke dit kæledyrs pels for uønskede skadedyr som lus, lopper og tæger og generelt undersøge dit kæledyr for sår eller skader.

Klipning af neglene

Katte har generelt ikke brug for at få klippet deres negle eller kløer. Udekatte slider deres negle naturligt, men indekatte har ikke de samme muligheder for at slide deres kløer. Hvis din kat har meget skarpe negle, som giver problemer, kan det derfor være nødvendigt med neglepleje og klippe kattens kløer. Hvis du selv vil klippe din kats negle, er det en god idé at bruge en saks specielt til formålet og ellers starte ud stille og roligt. Hvis din kat er utryg ved situationen, kan du prøve at nusse den lidt – særligt på poterne. Klip herefter kun et par millimeter af din kats negle, så du ikke forårsager skade eller smerte på din kat.

Er du hundeejer kan det være fornuftigt at overlade negleplejen til en dyrlæge, så du ikke klipper forkert – i hvert fald den første gang. Hvis du selv vil forsøge dig med klipningen efterfølgende, kan du dermed også se, hvordan det skal gøres og eventuelt få råd og vejledning til, hvordan du skal klippe din hunds negle af dyrlægen.