Er den nuværende bolig blevet for lille, kan det være tid til et boligskifte. Mange danskere vælger at skifte deres bolig ud som følge af jobskifte eller familieforøgelse, hvilket kan skabe ændrede og nye behov i forhold til boligen.
En undersøgelse fra 2021 foretaget af Epinion viser, at hver tredje dansker har planer om at skifte boligen ud i løbet af de næste fem år. Det er dermed ikke så få, som planlægger at sælge deres nuværende bolig og flytte i noget nyt.
Står du overfor et boligskifte, er der flere ting du skal huske og have styr på, både når du skal sælge den nuværende bolig, og når du ønsker at købe nyt. Herunder giver vi dig en række tips til, hvad du skal være opmærksom på og overveje, når du skal købe og sælge.
Salg af bolig
Inden du går i gang med at undersøge boligmarkedet for en ny bolig, er det en god idé at sætte din nuværende bolig til salg. Nogle vælger at købe i nyt og flytte, inden boligen er solgt, men gør du dette, kan du risikere at skulle betale for to huslejer. Det er derfor altid en god idé at sælge først og købe efter. Alternativt kan du udleje boligen, hvis salget tager længere tid.
Når du skal sælge din bolig, skal du for det første overveje, om du ønsker at sælge boligen selv, eller om du ønsker at få en ejendomsmægler eller boligadvokat til at hjælpe dig med salget. Fordelen ved at sælge selv, er at det er billigere, til gengæld kan det være en meget omfattende opgave. En boligadvokat er ofte billigere end en ejendomsmægler, til gengæld vil en ejendomsmægler typisk hjælpe dig igennem hele processen.
Dernæst skal du i gang med at anskaffe forskellige dokumenter på boligen, som du skal bruge i forbindelse med salget. Nedenfor giver vi dig en oversigt over nogle af de dokumenter, som kan være gode at have, når du skal sælge.
Elinstallationsrapport
Er der ulovlige elinstallationer eller fejl og mangler på elinstallationerne i din bolig, kan du risikere at komme til at hæfte for dem, som følge af det 10-årige ansvar for fejl og mangler du har som sælger. Det kan derfor være en god idé at få udført et el-eftersyn, som foretages af en autoriseret elektriker. På baggrund af eftersynet bliver der udarbejdet en elinstallationsrapport, som du kan vise til køber.
Tilstandsrapport
Foruden en elinstallationsrapport kan det også være en god idé at få udarbejdet en tilstandsrapport, da denne er med til at fritage dig for dit ansvar for de eventuelle fejl og mangler, der er på boligen, og som fremgår i tilstandsrapporten.
Rapporten giver køber et overblik over de skader der er på boligen inddelt efter, hvor alvorlige de er. Den giver således køber en øget tryghed i købsprocessen, hvilket er en af årsagerne til, at mange vælger at få den udarbejdet. Både tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten er desuden et krav, hvis du ønsker at tegne en ejerskifteforsikring.
Ejerskifteforsikring
Når du skal sælge din bolig, er det også en god idé at få tegnet en ejerskifteforsikring og tilbyde at betale halvdelen af denne. Med en ejerskifteforsikring er du garanteret fritagelse for alle skader, fejl og mangler på boligen – også dem som ikke fremgår i tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten. Er der skader i boligen, kan det nemlig komme til at koste dig dyrt, hvis ikke du har tegnet en ejerskifteforsikring.
Købsaftalen
Når du skal sælge, er det vigtigt, at du har fået lavet en købsaftale. Hvis du har en ejendomsmægler, vil ejendomsmæglere sørge for at få lavet denne. Har du ikke en ejendomsmægler, kan du få den udarbejdet hos en bolig advokat. Købsaftalen er det dokument, hvor køber skriver under, og hvor det blandt andet fremgår, hvornår boligen skal overtages.
Køb af ny bolig
Når du har sat boligen til salg, kan du så småt begynde at finde den nye bolig, som du og din familie skal bo i næste gang. Da det formentlig ikke er første gang du køber hus, i kraft af at du skal sælge din bolig, har du måske helt styr på, hvilke overvejelser du skal gøre dig, når du køber nyt hus.
Alligevel får du her en kort tjekliste, så du kan være helt sikker på, at du har alt med i dine overvejelser og ikke glemmer noget undervejs i processen.
Hvor meget kan du købe for og låne?
Selvom du måske får nogle penge ud af salget af din nuværende bolig, kan det være, at du har brug for at låne lidt ekstra til den kommende bolig. Her kan det således være en god idé at undersøge, hvor meget du kan låne, og hvor høj købsprisen på den kommende bolig må være.
Hvornår skal du købe?
Når du skal skifte bolig, er det vigtigt at tænke over timingen. Hvis du køber inden du når at sælge din bolig, risikerer du at stå med to huslejer, og det kan hurtigt blive omkostningsrigt. Det er derfor vigtigt at overveje, hvornår det bedste tidspunkt at købe ny bolig er. Her er det desuden en god idé at have boligmarkedet med i dine overvejelser.
Hvordan skal din næste bolig være?
Uanset om årsagen til at du ønsker at skifte bolig er familieforøgelse, jobskifte eller noget helt tredje er det en god idé at overveje størrelse og beliggenhed på din næste bolig. Tænk over, hvad dit pladsbehov er, og hvor boligen skal ligge geografisk i forhold til arbejde, børnenes institutioner og lignende. Jo flere overvejelser du har gjort dig, jo nemmere bliver det at indskrænke søgningen efter din næste drømmebolig.