Corona: Gode råd til forebyggelse og behandling

I Danmark er Coronasmitten begyndt at stige igen, og en ny Coronavariant, Omikron, er nu også kommet frem og begyndt at sprede sig. De stigende smittetal tyder således på, at vi her i efteråret er på vej ind i en tredje Coronabølge.

Det har blandt andet betydet, at Epidemiudvalget har valgt at genindføre nogle af restriktionerne fra tidligere, herunder blandt andet krav om mundbind og krav om Coronapas, for at mindske den stigende Coronasmitte.

Der er dog også nogle ting du selv kan gøre for at mindske smitterisikoen. Herunder giver vi dig en række gode råd til, hvordan du forebygger Coronasmitte samt gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du allerede er blevet smittet med Corona.

Sådan forebygger du Corona

Gode raad til forebyggelse af Corona

Der er en række forskellige ting, som Sundhedsstyrelsen anbefaler for at forebygge Coronasmitte. Rådene gælder for voksne såvel som for børn.

Få vaccinationen og bliv testet hvis du udviser symptomer

En af de vigtigste metoder til forebyggelse af Corona er at sørge for at blive vaccineret. Det skyldes, at vaccinen mindsker risikoen for Coronasmitte og for at blive syg af Corona. Har man symptomer på Corona, opfordrer Sundhedsstyrelsen dog, at man bliver hjemme og bliver testet med en PCR-test. Hvis testen er positiv, skal man forblive i selvisolation derhjemme.

Gør rent og luft ud

Foruden at blive vaccineret og blive testet, hvis man udviser symptomer, anbefaler Sundhedsstyrelsen desuden, at man sørger for at lufte ud og skabe gennemtræk i hjemmet, da det kan være med til at forebygge dråbesmitte, som bliver hængende i luften, når en person nyser eller hoster.

Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at man rengør overflader og kontaktpunkter jævnligt for at mindske risikoen for kontaktsmitte. Det gælder blandt andet på kontakter, knapper, tastaturer, vandhaner, toiletter, håndtag, gelændere og lignende.

Sørg for en god håndhygiejne

En måde du kan mindske og forebygge risikoen for smitte med Covid-19 er blandt andet ved at sørge for en god håndhygiejne. Det betyder, at du skal vaske hænder ofte for at forebygge kontaktsmitte. Hvis du vil undgå at vaske hænder for ofte, eller hvis du ikke har adgang til vand, kan du også bruge håndsprit.

På et apotek online kan du finde et stort udvalg af håndsprit. Her finder du både håndsprit i store størrelser samt i rejsestørrelser, som er velegnede til at have med, når du er på farten. Håndsprit er lige så godt som håndvask, medmindre du har været på toilet, skiftet ble, har snavsede hænder eller skal røre ved madvarer.

Husk at det er en god idé at spritte hænderne af, når du skal give hånd, eller hvis du har nyst eller hostet.

Dette kan du gøre, hvis du er Coronasmittet

Hvis du har været så uheldig at være blevet smittet med Corona, er det som nævnt vigtigt, at du går i selvisolation, så du ikke smitter andre. Derudover er der nogle øvelser du kan lave, hvis du har vejrtrækningsbesvær eller hoste for at gøre sygdomsforløbet lettere.

Har du vejrtrækningsbesvær kan du få mere luft i lungerne ved at sidde ned og lade armene være hævet på stolens armlæn eller på puder. Tag herefter nogle dybe indåndinger gennem næsen, så maven udvider sig, og pust ud gennem munden med halvt lukkede læber. Herefter skal du tage en dyb indånding og holde vejret i 3-5 sekunder, før du puster ud igen.

Har man vejrtrækningsbesvær og er stakåndet, kan øvelsen hjælpe med få mere ro på vejrtrækningen. Både øvelser og fysisk aktivitet kan desuden hjælpe med at gøre sygdomsforløbet mildere og kortere. Det er derfor en god idé at sørge for at bevæge sig og lave øvelserne så ofte man har kræfter til det.