Solskoldning – Det skal du gøre, hvis du er blevet solskoldet

Det danske sommervejr har særligt i juni måned i år været rigtig godt, og temperaturerne har mange af dagene sneget sig op på over 20 grader. Den skyfrie blå himmel og den stærke sol har derfor også trukket mange danskere udenfor for at nyde det gode vejr, og mange er trukket i let sommertøj og badetøj for at kunde nyde de varme, skønne stråler til fulde.

Når du er ude at nyde det skønne sommervejr, er det dog vigtigt, at du husker at smøre et godt tykt lag solcreme på hele kroppen for at beskytte huden mod solskader. Men er det alligevel gået galt, og er du blevet solskoldet, får du her nogle gode råd til, hvordan du kan lindre solskoldningen. Derudover giver vi dig også et par tips til, hvordan du undgår at blive solskoldet næste gang du bevæger dig udenfor i den skarpe sommersol.

3 gode råd til solskoldet hud

En solskoldning svarer til en 1. grads forbrænding, og kan være yderst ubehagelig og smertefuld. Solskoldet hud er rød, varm og gør ondt. Heldigvis heler huden af sig selv efter omkring 1-3 dage, men indtil da kan det være meget smertefuldt. Det kan derfor være en hjælp at lindre smerterne, mens de står på, så det bliver til at holde ud at være i sin egen krop igen.

Skyl med koldt vand

Ligesom ved forbrændinger er et af de bedste råd, når man er blevet solskoldet at tage et bad og skylle den solskoldede hud i vand. Vandet skal være koldt, men ikke så koldt at det føles ubehageligt. Vælg en temperatur der føles rart på huden, og som kan køle den varme, forbrændte hud. Skyl den solskoldede hud indtil den ikke længere gør ondt og dup forsigtigt med et håndklæde efterfølgende. Det er vigtigt, at du er forsigtig mod huden, og du skal derfor også undgå at bruge nogle former for sæbe på kroppen, da det fjerner det beskyttende lag på huden.

Brug aftersun eller aloe vera

aftersun-lotion

Når du har været i bad, kan det være en god idé at smøre huden ind i en kølende creme eller gel. En aftersun lotion eller en creme eller gel med aloe vera kan hjælpe med at køle huden og lindre smerten efter solskoldningen. Samtidig kan en god aftersun lotion give fugt til huden, så den ikke tørre ud og begynder at skælle. På et online apotek kan du finde en lang række af forskellige kølende og lindrende aftersun lotions med og uden aloe vera. Disse kan være gode at have ved hånden – også hvis du skulle blive solskoldet en anden gang.

Tag smertestillende til at lindre smerten

Er smerten svær at holde ud, kan det være en hjælp at tage noget smertestillende. Smertestillende medicin som fx Panodiler eller Pamoler kan lindre smerten, så det ikke gør nær så ondt. Dog kan smertestillende ikke behandle den forbrændte hud, og det er derfor vigtigt, at du også sørger for at behandle huden med koldt vand og en kølende creme. Smertestillende medicin kan du også finde på et online apotek eller i de fleste dagligvarebutikker.

Tips til solskoldning – undgå at blive solskoldet igen

Den første og vigtigste regel til at undgå solskoldning er at bruge solcreme. Hvis du gerne vil være udenfor, er det alfa og omega, at du husker at smøre ansigt og krop ind i solcreme. Brug en teskefuld solcreme til ansigtet og en håndfuld solcreme til kroppen og smør dig ind ca. 20 minutter inden du går ud i solen.

På den måde kan solcremen få lov til at trænge ind i huden inden du går ud. Udover solcreme er det desuden en god idé at have solbriller på, så du beskytter dine øjne, og undgå så vidt muligt at opholde dig i solen mellem 12-15, når solen er skarpest. Hvis du alligevel er udenfor i dette tidsrum, er det en god idé at søge skygge og bruge solhat.

Det kan desuden være en god idé at holde øje med faresignalerne, der indikerer, at du er ved at blive skoldet. Hold øje med om huden begynder at blive rød og mærk efter om huden føles varm eller øm. Hvis din hud er varm og begynder at blive rød, eller det begynder at stikke og klø på huden, efter du har været i solen, er det tegn på, at du er ved at blive skoldet. Du bør derfor søge skygge og undgå at opholde dig i solen, indtil huden ikke længere er irriteret og rød.