Få hjælp til rygestoppet – det femdobler dine chancer for succes

Rygning er skadeligt – det har vi forstået. Alligevel kan det være svært at holde op, når man først er begyndt, og mange gange oplever folk, at de skal bruge flere forsøg, inden de helt lægger cigaretterne på hylden.

De vanedannende stoffer i cigaretterne gør det svært at lade være med at ryge, når man først er blevet afhængig, og de stoffer kan have godt fat i kroppen.

Det er ikke helt uden grund, at rygestopreklamer og -kampagner drejer sig om folk, der ser mere og mere desperate ud. Kroppen higer efter at få det skud nikotin, den er blevet vant til, og som den føler, den har brug for.

Heldigvis er der hjælp at hente, og der er god grund til at opsøge den. Det er nemlig meget mere sandsynligt, at man lykkes med et rygestop, hvis man får hjælp til det.

Et væld af hjælpemidler til rådighed

Faktisk er der rigtig mange steder og muligheder for at få hjælp til at stoppe med rygningen. Det store spørgsmål er næsten, hvilken eller hvilke metoder, der passer den enkelte bedst.

Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at man kombinerer nogle af de mange muligheder for hjælp, der findes – eksempelvis med et rygestopkursus og medicinske hjælpemidler, som de skriver på deres hjemmeside.

Styrelsen nævner en række af de muligheder, der findes for danskere, der gerne vil have hjælp af rygestop, nemlig:

Det rigtige for den enkelte kan være svært at finde

Som nævnt tidligere er nøglen til et succesfuldt rygestop ofte at få hjælp. Hvilken type hjælp og måske hvilken kombination af muligheder, der har den bedste virkning, kan dog være svær at finde.

Det kan også være en af årsagerne til, at det ikke altid lykkes første gang, man gerne vil stoppe med at ryge.

Hvor nogle kan have brug for en regelmæssig opdatering eller opmuntring fra eksempelvis en SMS-service kombineret med nikotinen fra Nicorette eller lignende i ens foretrukne form, kan andre have helt andre behov.

Her er der måske behov for at gå i et rygestopforløb, hvor andre også går igennem de samme udfordringer, og kombinere det med mindfulness for at mærke efter i sin egen krop.

Du må ikke give op

Nej tak til cigaretterHvis det ikke lykkes at kvitte smøgerne første gang, du prøver, må du ikke lade dig slå helt ud af det. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det mellem 20 og 30 procent, der bliver røgfri, når de får hjælp.

Selvom det kan lyde af lidt, står det i skærende kontrast til de, der prøver at kvitte smøgerne uden hjælp – her er tallet nede på kun 4 procent.

Man er altså ikke den eneste, som kan have svært ved at sige stop, og man er ikke den eneste, der ikke har kunnet gennemføre et rygestop. Det er vigtigt, at man holder gejsten oppe og tager ved lære af det, man har gået igennem.

Måske man har fundet ud af, at en bestemt type hjælp ikke hjælper en, og man derfor skal forsøge noget andet i næste forsøg.