Derfor tager du på, når du stopper med at ryge

Det kan være enormt demotiverende at vide, at der på den anden side af et potentielt rygestop, venter adskillige kilo. Ikke desto mindre er det sådan det hænger sammen. Mange tror, at grunden til, at vi tager på i forbindelse med et rygestop er, at vi har mere lyst til mad, fordi vi keder os, når vi ikke ryger.

Selvom mange rygere faktisk oplever en trang til at spise mere, så er der ikke derfor, at de tager på – i hvert fald ikke udelukkende det. I gennemsnit tager de fleste mellem tre og seks kilo på, når de holder op med at ryge.

For mange har det være en lang og sej kamp at skulle stoppe med at ryge. Nogle stopper fra den ene dag den anden, mens andre tager hjælpemidler i brug som for eksempel rygestopprodukterne fra Nicorette. Uanset hvad kræver det rygrad og motivation, og så kan det være fristende at springe i igen, hvis kiloene sætter sig, så snart smøgerne er kvittet.

Det sker der i kroppen

Der er som nævnt oven for flere grunde til, at man tager på i forbindelse med et rygestop. Nogle har større trang til at spise, fordi de har brug for at aktivere sig selv i stedet for at ryge, men der findes altså også en helt naturlig grund til, at det kan være svært at holde vægten.

Som ryger har man nemlig lige omkring 10 procent højere energiforbrug, end hvad der er tilfældet hos ikke-rygere. Det skyldes, at den nikotin kroppen får gennem cigaretterne, påvirker centralnervesystemet, og frigiver adrenalin, som er med til at øge forbrændingen.

Derudover er nikotinen også med til at påvirke mæthedsfornemmelsen, så man føler sig hurtigere mæt. Ofte vil rygere også tage en cigaret fremfor noget at spise. Man vil altså opleve et større behov for at spise, men ikke nødvendigvis grundet kedsomhed – det er nemlig en helt naturlig reaktion i kroppen.

Bedre for dit helbred

Rygestop er godt for helbredet

På trods af at man tager nogle kilo på, er der dog ingen tvivl om, at det er godt for dit helbred at holde op med at ryge. Selvom overvægt også har en negativ virkning på dit helbred, så er det altså intet sammenlignet med at ryge.

Det er selvfølgelig forskellige hvor meget, man tager på i forbindelse med et rygestop, men holder man det på seks kilo, har det altså ingen betydning for dit helbred fremover – hvilket man bestemt ikke kan sige, når det kommer til rygning.

Cigaretter forkorter dit liv, og giver større risiko for en lang række meget alvorlige sygdomme. Derfor er det altså en god forretning at stoppe med at ryge – også selvom du tager et par kilo på.

Det kan du gøre

Når man stopper med at ryge, vil man opleve, at man forbrænder mindre i løbet af en dag. Hvis man gerne vil undgå at tage på, når man stopper, er man derfor tvunget til at ændre sine vaner. Hvis du førhen ikke har dyrket motion, kan det være en fordel at gå i gang med det under og efter et rygestop. Det giver frisk luft, og gør samtidig, at du forbrænder energi. Faktisk kan en gåtur på bare to kilometer gøre, at du forbrænder den energi, som har været vant til, mens du var ryger.

Det tager omkring seks måneder før, at din vægt er stabiliseret. Så har din krop nemlig vænnet sig til det nye forbrændingsniveau, og så kan du leve, som du plejer.

Det er altså vigtigt både at have motion og kost i fokus i forbindelse med et rygestop. Sund og varieret kost bidrager til et sundt blodsukker, mens motion lindrer abstinenser og øger forbrændingen.