Bør du tage tilskud af kollagen? Sådan gavner kollagen

Der har gennem de senere år været rigtig meget snak om kollagen, og de fordele der er ved enten at bruge hudplejeprodukter med kollagen, eller ved at tage kollagen som tilskud i form af tabletter eller det populære kollagenpulver.

Kollagen eller collagen er da også godt for rigtig mange ting. Det er et uundværligt protein i kroppen, og udgør omkring en tredjedel af alle kroppens proteiner. Kollagen er samtidig en vigtig byggesten, og findes flere steder i kroppen.

Overvejer du, om tilskud af kollagen kan være noget for dig? Herunder kan du blive klogere på, hvordan kollagen gavner kroppen, og hvorfor det kan være en god idé at overveje kollagentilskud.

Sådan gavner kollagen kroppen

Kollagen har mange gode egenskaber, og gavner kroppen på flere forskellige områder. En af de områder, hvor kollagen spiller en rolle, er kroppens led og sener. Kollagen findes i både sener, brusk og ledbånd, og bidrager til en god bevægelighed i kroppen samt en god fleksibilitet i leddene. På grund af kollagens indflydelse på leddene, er der nogle der mener, at kollagen desuden kan være med til at reducere trænings- og gigtsmerter.

Kollagen findes også i høj grad i huden. Mere end halvdelen af huden består af kollagen, hvilket også er en af årsagerne til, at kollagen spiller en væsentlig rolle i forhold til hudens spændstighed og elasticitet. Et lavere kollagenniveau medfører således, at huden får rynker, og at pigmentforandringer bliver mere synlige. Studier har desuden vist, at indtagelse af kollagen har en positiv effekt på elasticiteten i huden, og kan både give huden mere fugt og reducere rynker.

Kollagen spiller også en vigtig rolle for kroppens knogler. Her bidrager kollagen til dannelsen af knoglevæv og øger optagelsen af kalk (calcium). Dette er blandt andet en af årsagerne til, at kollagen er blevet sat i sammenhæng med forebyggelse af knogleskørhed.

Endelig har kollagen også indflydelse på kroppens blodkar. Undersøgelser har vist, at kollagen kan bidrage til mere elastiske blodkar og nedsætte blodtrykket. Dette kan således være med til at skabe et bedre kredsløb i kroppen og samtidig være med til at forebygge blodpropper.

Fordele ved collagen

Overvej tilskud af kollagen

Vil du gerne styrke din hud og din krop, kan det være en mulighed at overveje at tage tilskud af kollagen. Fra 30-års alderen begynder kollagenniveauet i kroppen så småt at dale, hvilket både påvirker hudens spændstighed og kroppens fleksibilitet.

I takt med at kollagenniveauet i kroppen falder, vil vi således få flere rynker og mere stive led. Samtidig er der noget der tyder på, at kollagen kan være med til at forebygge slidgigt og knogleskørhed. Det kan derfor også være en god idé at tage tilskud af kollagen, hvis man gerne vil øge kollagenniveauet og fastholde kroppens og hudens fleksibilitet og styrke.

Kollagen som tilskud findes efterhånden i mange forskellige former. Mest populært er kollagenpulver, som de seneste år er vokset stærkt frem og blevet en fast del af rigtig mange kvinders skønhedsrutine. Man kan dog også få tabletter med kollagen, som ligesom kollagenpulver kan tages som kosttilskud.

Vil du gerne øge kollagenniveauet i kroppen, behøver du dog ikke at tage kosttilskud. Du kan nemlig også tilføre kroppen kollagen ved at spise bestemte fødevarer. Både fisk, fjerkræ, skaldyr og ben fra okse eller svin indeholder kollagen. Vil du gerne have mere kollagen, kan du således lave ossobuco, suppe lavet på knogler, stegt andelår eller hønsekødsuppe.